Nove četiri parking pozicije za opslugu zrakoplova

Nakon realizacije kapitalnog projekta dogradnje Terminala B, čime su povećani prostorni i tehnološki kapaciteti terminalne zgrade, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo su finalizirani radovi na manevarskim površinama za opslugu zrakoplova. Sva potrebna odobrenja od nadležnih institucija su dobivena, primarno Federalnog ministarstva prostornog uređenja te regulatora – Direkcije za civilnu avijaciju BiH

S tim u vezi, od sutra se na sarajevskom aerodromu u promet puštaju 4 nove parking pozicije za opslugu zrakoplova. Platforma za parkiranje i opslugu zrakoplova je sa postojećih 7 proširena na 11 parking pozicija, što predstavlja povećanje kapaciteta platforme za čak 60%.

Sa ovim se povećava mogućnost prihvata i otpreme većeg broja zrakoplova u isto vrijeme sa posebnim naglaskom na prihvat i otpremu zrakoplova tipa Boing B737-800 ili Air Bus A321.

Realizacija ovoga značajnog projekta je samo jedna od stavki u nizu planiranih razvojnih infrastrukturnih projekata.  

S ciljem očuvanja dominantne uloge u zračnom prometu u BiH, menadžment Međunarodnog aerodroma Sarajevo nastavlja misiju stalnog jačanja kapaciteta, privlačenja novih kompanija i poboljšanja kvaliteta usluge.